2011. augusztus 2., kedd

VIMPEL, avagy mit nem hordott Kádár János

Hosszú nyomozáson vagyok túl. Úgy kezdődött, hogy van egy Vimpel karórám, illetve úgy, hogy a Polgár Galéria egy Vimpel karórát árverezett, de az egész inkább a XXII. KPSS (Kommunisticheskaya partiya Sovetskovo Soyuza) kongresszustól indult, vagy még korábbról.



A Polgár Galéria 2007. december 3-án 35. tételszám alatt árverésre bocsátott egy Vimpel karórát, amely állítólag Kádár Jánosé volt, és amit, mint már írtam a Szovjetunió Kommunista Pártjának XXII. kongresszusának alkalmából kapta ajándékba. A kongresszus egyébként 1961 október 17-től, 31-ig tartott, ez az óra gyártásnak időpontjára adhat támaszt.
Foglalkoztatni kezdett, hogy tényleg Kádár órája lehet és, hogy hordta-e Kádár az órát. Egyáltalán milyen órát hordott?

Időközben szereztem én is egy ilyen Vimpelt.
A Vimpel szó jelentésének magyarázata számomra nehéz feladat, mert magyarul sem tudom, hogy hogyan mondják azt a kis zászlócskát, amit lefele szokás lógatni. Olyan, mint a tárgyalásokon az asztalon lógó zászlók vagy a focicsapatok logó zászlói a buszokon. Tehát zászló de nem rúdon, lobogó de annál kisebb. Ez a Vimpel.


A KGB-nek 1981-ben alakult egy ellenséges vonalak mögött katonai és szabotázs műveleteket végző egysége amelyet szintén Vimpelnek hívtak, napjainkra terrorista elhárító osztag lett belőle. Ezen kis kitérő alkalmas minden más szovjet órának a marketingjére, hiszen az elpusztíthatatlan, robusztus órák nimbuszához jól passzolna egy kis KGB-s, taktikai vonal. De a Vimpel karóra nem ilyen. A Vimpel üdítő kivétel a sok bumfordi, igénytelen orosz óra között. A Vimpel egy elegáns óra, az akkori időkben presztízs vonalat képviselt a szovjet óragyártásban. Nemhiába képzelhető el róla, hogy magas beosztású funkcionáriusok kapjanak ilyet jeles alkalmakkor. Az alkalom pedig igen jeles, mert a nevezett kongresszus ritkábban került összehívásra mint ahogy olimpiát szokás tartani.

A Vimpel nemcsak márka hanem, maga a szerkezet ami hivatalosan az Első Moszkvai Óragyár 2209-es számú kalibere. Ez a 2209-es (Vimpel kaliber) egy 23 köves, mechanikus, kézi felhúzos,  svájci horgony-gátszerkezetes, középmásodperces, precizíós, extralapos szerkezet. A nevezett Első Moszkvai Óragyár (Первый Московский Часовой Завод) presztízs modellje. Neten található információk szerint 1961-től, 1975-ig gyártották. Tehát a XXII. KPSS kongresszus évében kezdődött a gyártása.



Az óra számlapján található 1МЧЗ az óragyár nevének mozaik rövidítése.
Pontosabban az van írva a számlapra: 1мчз им. кирова.
Ami rövidítése a 1й Московский часовой завод имени С.М.Кирова -nak, ami magyarul annyit tesz, hogy a leningrádi balerinák nagy kedvence Szergej Kirovról elnevezett Első Moszkai Óragyár (azt, hogy "terméke" gondoljuk hozzá)
Feltüntették még a számlapon, a Vimpel márkanevet és a 23 kőre való utalást, és az elmaradhatatlan cdelano b cccp-t.


Térjünk vissza az eredeti történtre. Volt-e Kádár Jánosnak tényleg ilyen Vimpelje, és hordta-e, illetve milyen órát hordott Kádár János?
Emlékeztem rá, hogy még a rendszerváltás legelején árverésre bocsátották Kádár János hagyatékát. Kis kutakodás után kiderült, hogy az árverést 1993 márciusában bonyolította le az azóta megszűnt Műgyűjtők Galériája Aukciós Ház. Az árverés pontos neve pedig Kádár Jánosné hagyatékának árverése volt.



Korábbról emlékeztem Moldova György Kádár János "történelmi olvasókönyvéből", hogy állítólag a korábbi börtöntortúrákban annyira tönkrement Kádár csuklója, hogy kigombolva hordta a mandzsettáját, és nem viselte el karórát sem. 
Ez az elejtett mondat miatt kezdtem kételkedni a Vimpel storyban, bár a Polgár Aukciós ház nem azt írta, hogy ezt hordta Kádár János, hanem csak azt hogy ajándékba kapta. Én is kapok olyan pulóvert ajándékba amit soha nem hordok.
Aztán kutatni kezdtem tovább, hogy hordott vagy nem hordott karórát. Az ELTE és a RUBICON szervezésben, Berecz János interneten elérhető előadásán szó-szerint a következőket adta elő:
"Alkalomadtán megkérdeztem, mivel híre járta, hogy a keze nem bírja a karórát, ezért van zsebórája? Elmondta, hogy a bérmálása alkalmából az édesanyja egy kisiparost kért fel keresztapának, aki egy cilinder zsebórát ajándékozott ezen alkalomból. Azóta hiába kapott sok tíz karórát ajándékba, ő maradt a zsebóránál." Gondolom Berecz nem tudta mi az a cilinder zsebóra, de nyilvánvalóan cilinder járatos zsebóráról volt szó.
Az MTI fotó archívum is alátámasztotta a zsebóra storyt:





A két fekete-fehér kép 1984-ben, a színes 1988-ban készült.


Ekkor már nem volt más dolgom, mint a könyvtárban kikeresni az 1993-as árverési katalógust, amiben egy egyszerű a második világháború előtt készült, cilinder járatos zsebórát kellett keresnem, illetve a Vimpelről nyomokat.
A közben előkerült árverési katalógusban három oldalon sorolták fel az órákat, és néhány nagyon gyenge minőségű kép került fel. A katalógusban nem szerepelt, a keresési feltételnek megfelelő zsebóra, de szerepel benne Vimpel karóra, ami a fotóról azonosítható, hogy ugyanúgy néz ki, mint a Polgár Aukció darabja vagy az enyém, de a 93-as katalógus szerinti Vimpel arany tokos (28,3g) és nem aranyozott.

Sajnos csak a CSI: Miami-ban, meg a Columboban derül ki minden a végére. De közben sokmindent megtudtam a Vimpelről, a korról. És azt is biztos, hogy a 1993-as árverés nem volt teljes hagyaték hiszen akkor meg kellett volna találni benne a cilinderes órát, ha pedig nem volt teljes akkor akár igaz lehet a XXII. kongresszusra kapott óra története. Egy biztos, ha tényleg Kádáré volt az az óra akkor sem hordta azt.
Érdekes az árverési katalógusban a 630-as és a 638-as tétel, mindkét tétel a 2. számú moszkvai óragyár kollektívájának ajándéka, mégpedig mindkettő Moszkva 1966. április 6-ai dátummal. A következő KPSS kongresszus a XXIII. 1966. március 29-től, április 8-ig tartott, így ezeket a tételeket biztos, hogy a XXIII. kongresszus alatt vagy annak emlékére kapta. Nem elképzelhetetlen, hogy a 2. számú gyárhoz hasonlóan, szerveztek üzemlátogatást az 1. számú gyárba a korábbi kongresszus idején. Ahol az új büszkeségükkel ajándékozták meg a vendéget. Ebben az esetben Kádárnak két ugyanolyan órája volt, egyik arany a másik aranyozott tokban.

A kedves óragyüjtő és rajongó hobbitársaknak beszkenneltem a 93-as katalógus órás oldalait, érdekes olvasmány, néhány helyen olyan dilettáns hibák vannak benne ami mosolygásra készteti az óragyűjtőt, néhány darabra pedig kikerekedik a hozzáértő szeme.
Árverés 629-640 tétel
Árverés 641-653 tétel
Árverés 654-664 tétel
Árverési katalógus képek

1 megjegyzés: