2011. augusztus 5., péntek

Operation Luminox, ahogyan a legendák születnek

Az Online óravásárlásnál csak az Offline óravásárlás a nagyobb élvezet:)
Főleg ha az ember közel 40 évesen a bátyjával ruccanhat ki a vasfüggöny mögé Bécsbe, hogy COCOM listás hadászati eszközt, egy Luminox órát szerezzen be.
Ahogy a hobók mondják úton lenni az élet, megérkezni a halál. Nekünk sem az óravásárlás volt a lényeg hanem, hogy úton- és együtt legyünk. Letegyük a napi nyűgöket, beszélgessünk, Nord-See-t együnk, és ne érdekeljen bennünket, hogy amíg mi utazunk addig a világ tőzsdéin 2,5 ezer milliárd dollár tűnt el.

Nekünk küldetésünk van.
Bátyám pár héttel ezelőtt a segítségemet kérte, hogy ajánljak valami komoly katonai/taktikai órát, amely ajándék lenne egy erre fogékony embernek, aki mind a mai napig magas rangban szolgál. Nem volt nehéz szállítani a tippeket, mert szeretem a katonai órákat, az antikokat és az újakat is egyaránt.
Három márkát ajánlottam, a Marathont, a Trasert és a Luminoxot.


Én magam nehezen tudtam, volna a Traser és a Luminox között választani, mert a technológia és néhány fazonjuk is elég hasonló, a Marathon hozzájuk képest ózsdinak tűnik, mert az egy régebbi katonai iskolát képvisel. Szerencsére nem nekem kellett választani, és a bátyám hamar megnevezte a Luminox Navy Seal Blackout-ot. Amely jó választásnak tűnt akkor, és mint kiderül később is.



A beszerzése az órának mindenféle okból húzódott, az ajándékozás pillanata ellenben vészesen közelgett. Az utolsó pillanatban pedig, hogy biztosra menjünk jött az ötlet, hogy menjünk ki érte Bécsbe, mert ott biztos, hogy van.

Az a néhány rövid boldog év amikor azt hihettük, hogy Magyarországon is meg lehet mindent kapni, hamar elszállt. Először csak a német bio-tökmagolaj tűnt el a Kaiser's-ből, aztán a Toblerone íze lett más, mint Bécsben. Most pedig már megint mindenért ki kell menni, ha a netes rendelés valamiért nem megoldás.

Levélváltás történt az Osztrák disztribútorral aki megnyugtatott bennünket, hogy mehetünk, mert van raktáron.

Egy kis keringés és néhány eredménytelen vásárlási kísérlet után, felkerestük a disztribútort, hogy nehogy a misszió sikertelen legyen. Az Osztrák disztribútor egy öreg raktár/depo telephelyen került elrejtésre, és amennyire lehangoló volt kívülről a bolt, annyira megnyerő volt belülről.





Az üzlet nem kifejezetten órás bolt volt, Luminoxon kívül más órát nem is forgalmaztak, ellenben minden mást amire egy becsületes katonának szüksége van azt itt megvásárolhatja. A termékekből hamar leszűrhető volt, hogy ez nem olyan, mint az itthon található military/horgász boltok. Az összes termék igen jó minőségű, profi cucc volt, amelyeken látszott, hogy az osztrák hadseregnél kerültek rendszeresítésre.

A Luminox választék teljesnek tűnt és láthatólag komolyan foglalkoztak vele.


  Végignéztük a kínálatot, de nem tántorított el a bőség minket az eredeti tervtől a Navy Seal Blackout-tól. Egyedül az okozott tanakodás, hogy láttunk egy olyan Blackout-ot a vitrinben ami nem található sem a neten, sem a luminox katalógusban. Egy címer volt a számlapján:







Rövid tanakodás után úgy döntöttünk, hogy az MP (Military Police) feliratosat vesszük meg. Szóltunk a hölgynek, hogy akkor abból kérünk egyet. Ekkor kérte tőlünk a Militärstreife igazolványt, mert csak annak ellenében adhat el belőle. Ekkor, mint vadászaton lévő óragyűjtő, megéreztem a vér szagát. Éreztem, hogy ez az óra akár gyűjtői ritkaság is lehet/lesz. Amit itt és most meg kell szerezni.





Első próbálkozásra elmondtuk a hölgynek, hogy egy Magyar kollégának (mármint az MP-k kollégája) vinnénk ajándékba, a hölgy eltűnt az irodába, hogy megkérdezze a főnökét. Addig nézegettük a sima Blackout-ot. Volt a boltban egy nagyon jópofa zseblámpával egybe épített csőből készült kézi sötétkamra, ami azt a célt szolgálta, hogy nappali fényben is ellenőrizhető legyen a Luminox-ok különleges tulajdonsága, az LLT technológia (Luminox Light Technology), amely sokkal tartósabb és erősebb világítást garantál, mint a hagyományos technikák.






Időközben visszajött a főnök és kijelentette, hogy nem adhat el MP-s órát csak igazolvány ellenében, mivel nálam elég sok fényképes igazolvány van mindig, adtam neki néhányat, hátha megelégszik vele, de nem hatotta meg egyik sem. Egy utolsó gyenge próbálkozás volt még részünkről ami ugyanúgy lepattant az eladókról és a főnökről. Akkor már csak azt akartam, hogy vegyék ki legalább a vitrinből, hogy pár jó képet csinálhassak róla, de már ezt sem teljesítették.
Ekkor visszatértünk az eredeti feladathoz és megvettük a sima Blackout-ot.

 
 Magáról az óráról néhány adat:
44mm carbon erősítésű műanyag tok, egy irányba forgatható, műanyag búvár lünetta, 200 méterig vízálló (20 atm),edzett ásványi üveg. RONDA 515 HH6 kvarc szerkezet.
15 db. LLT az óra mutatóin, indexein, 1 db. LLT a lünettán 12 óránál.
22 mm-es jelzett gumi szíj.
A gyár az LLT technológiájú világításra 10 év garanciát ad.

Az óra életben is nagyon jól néz ki, a képeken nagyon erős a katonás kisugárzása de valójában akár divatóraként is hordható:


Sajnos ott kellett hagynunk az Osztrák katonai rendőr órát, de nem mondtam le róla örökre.
A kitűzött feladatot teljesítettük, az ölünkbe pottyant lehetőség kihasználása végett mindent megtettünk. Nem rajtunk múlott, hogy nem sikerült.
Vettünk órát és vettünk Toblerone csokit ennél többet nem akartunk.
P.S: Ha valakinek lenne egy osztrák sógora aki véletlenül katonai rendőr akkor dobhatna egy üzenetet:)
 



1 megjegyzés:

  1. Nem rossz történet :)
    Engedélyezd a követést, hogy lehessen csatlakozni vagy feliratkozni!

    VálaszTörlés