2014. június 11., szerda

Swatch SVDK4001 - „Itt van a nyár. Na végre már ! És minden mi vele jár.”



„Itt van a nyár. Na végre már ! És minden mi vele jár.” A nyárral pedig együtt jár egy könnyű vidám automata óra.
Ez az óra pont olyan boldog, egyszerű és olcsó, mint egy R-Go sláger.

A Swatch 2004-es tavaszi-nyári kollekciójával jött ki a „Wind Up” művésznevű, kevésbé szépen SVDK4001 ref számú óra. Az Irony Diaphane családhoz tartozik, pontosabban a Diaphane Automatic. A tok műanyag és egy aluminum persely ötletes házasításából született. 


A nyárhoz kapcsolódó vízi sportoknak, illetve sport nélkül csak egy egyszerű vízben dagonyázásnak sem jó társa, hiszen csak 3 Bar a nyomásállósága, és a rajta lévő szíj sem szereti a nedvességet.

A gyári bőr-kaucsuk vegyes szíj, igazából a semmit sem szeret, mert már 3. beszíjazásnál megtört és málni kezdett, a mostani szíj egy Hirsch bőr szíj, amit kifejezetten swatchra gyártanak. Sajnos a Diaphane Automatik tokja minimálisan eltér a Diaphane sorozat többi tagjától amihez könnyű szíjat találni, ezért ezt a Hirsch szíjat is meg kellett erőszakolni hogy jó legyen.


A szerkezet az ETA által kifejezetten a Swatchnak gyártott 2842A1 kaliber (21 kő, 21.600 lengésszámú), amely figyelembe véve a Swatch Group által tulajdonolt ETA és a névadó brand házasságát, tulajdonképpen az egyetlen olyan manufakturális órának tekinthető amelyben ETA szerkezet ketyeg.

Az idén megjelenő Swatch Sistem51 hívta fel ismét az automata swatch órákra a figyelmet, és nagyon nagy marketing kampánnyal állítottak mementót a silányságnak. A Sistem51 szerkezet neve abból ered, hogy 51 alkatrészből áll az új szerkezet amelyet emberi munka nélkül csakis robotok raknak össze, ehhez képest ez a 2842 egy remekmű. 10-évvel a gyártása után, karbantartás nélkül is kb 10mp-es járáseltérés tapasztalható rajta naponta, de a hordás és a hőmérséklet nagyban befolyásolja ezt, ezért egy ügyes és kísérletező kedvű tulajdonos a pontosság terén nagyon jó eredményekkel viselhet egy ilyen órát.

Szeretem benne, hogy könnyű, lenyűgözz a vidám színe, soha nem unatkozik az ember ha elölről vagy ha hátulról nézi, jó és arányos mérete van. Óra szerető és ismerő emberek is megnézik, és soha nem szül irigységet.