2011. augusztus 19., péntek

Gerald Charles Genta (1931-2011) - A tervező zseni

2011. augusztus 17-én 80 éves korábban eltávozott Gerald Genta az óratervezők királya.
Nevéhez főződnek olyan legendás órák formái, mint a Audemars Piguet Royal Oak, a Patek Philippe Nautilus, az IWC Ingenieur vagy az Omega Constellation.

Genta volt az első jónevű, szakma és a közönség által is ismert és elismert óra designer.

Gerald Charles Genta 1931. május 1-én született Olasz emigránsok gyerekeként Genfben. 1951-ben szerezte meg ékszertervezői diplomáját, 20-as éveiben 15 svájci frankért adta el órakészítőknek terveit. Ezekből a tervekből számtalan mennyiséget vettek meg tőle, így mind máig felbecsülhetetlen, hogy ebben az időben mely órák születtek a fiatal Genta tervei alapján. 1961-ben már önállósult óra designerként dolgozott ekkor szerezte meg a mai napig élő hírnevét a szakmában.

Első nevezetes munkája az 1954-es Universal Geneve Polerouter számlap designja volt. Ez az óra a Scandinavian Airlines System (SAS) légitársaság hivatalos időmérője volt. A Polerouter már viseli magán azon formai jegyeket amelyek Genta munkáit jellemzik a 60-as években, amikor Genta az Omegánál kezdte gyümölcsöztetni kivételes tudását. 


Az Omegánál olyan örök klasszikusokat tervezett mint a CK14710 Seamaster vagy a 14900 és a 169.005 ill. 168.009-es a előbbi a C-nek nevezett Constellation utóbbi kettő pedig a csodás Pie Pan Constellation. Genta keze nyomát dicséri az említett Seamaster „rizsszemes” fém szíja is, amely szíj külön gyűjtői ereklye és jellemző eleme a 60-as évek Omágáinak.






1966-ban elkészíti a pályáját elindító Universal Genevnek a Golden Shadow fantázia nevű óra forma tervét. Ebben az évben ez az óra nyerte el a „világ legvékonyabb automata órája címet” a maga csupán 2,5 mm vastagságával.


A 70’-es években teljesedett ki Genta stílusa ebben az évtizedben alkotta meg azon munkáit amelyek ma is meghatározzák a luxusóra piacot, amely órák megkerülhetetlen mérföldkövek lettek a karóra designban. Genta ekkor kezdte el a rá nagyon is jellemző különböző mértani formák fúzióját, a nyolcszög a négyszög és a kör házasításból szebbnél szebb ikonokat hozott létre.
1971-ben ismerte meg a nagyközönség a Genta által tervezett IWC Da Vinci-t a híres Beta 21-es quartz szerkezettel, amely órát az elmúlt években élesztette az IWC büszkén újra.

 
Munkásságának talán legnagyobb műve 1972-ben jött ki, ez volt a Audemars Piguet Royal Oak Jumbo. Ez az óra nyitotta meg a piacot a luxus acél sportóráknak, rögtön egy olyan sokkoló árképzéssel, hogy az akkori arany Patek Philippenél drágábbak voltak. A szaksajtó kétkedve fogadta az árképzést, de azóta igazolta az élet az Audemars Piguet döntését. Az AP először csak 1000 db. Royal Oak legyártását tervezte, a Royal Oak 30. születésnapjára 2002-ben már az AP 150.000 eladott darab felett járt.  


Genta életművének csúcsa a Royal Oak Jumbo. Érdemes tudni, hogy az eredeti Genta terv kizárólag a Jumbo modell volt, annak is az a verziója ahol az AP logó 6 óránál helyezkedett el, a Royal Oak terveit 1970 áprilisában kezdte el felvázolni. Az eredeti fazont három „A” „B” „C” szériában gyártották a 70-es évek közepéig, ezt követően átálltak a ma is ismert logó elhelyezésre 12 óránál.
A Royal Oak nemcsak formájával, hanem speciális tok kialakításával is elővetítette a későbbi Genta művek jellemzői. Az eredeti Royal Oak tokja monoblokkos, az órát elölről lehet szétszedni akként, hogy a hátlapon lévő csavarokat kicsavarjuk amelyeknek ellendarabja a lünettán látható hatszögletű süllyesztett csavar és az így leszerelt lünettán keresztül szedhetjük szét az órát.
A lünettán elhelyezkedő csavarok ötletét Genta a Genfi tónál látott régi típusú búvársisakon található kerek ablak rögzítéséről vette.
A Royal Oak név és forma messzi történelmi játékot is rejt, a maga esztétikai és műszaki csodái mellett.
II. Károly angol királyt üldözői elől a Worcesteri csata után 1651-ben egy tölgy (angolul Oak) rejtette el. Ezt az eseményt ünneplik meg minden évben Angliában május 29-én. A Királyi Tölgy mint a monarchia védelmezője vonult be a történelembe, kivívva hogy az Brit tengerészet egy-egy csatahajója is megkapja a Royal Oak nevet. 1664-től 8 hajó viselte a Royal Oak nevet. Mindezidáig a legutolsó az 1914-ben épült HMS Royal Oak ágyúnyílásának  volt olyan formája mint Genta Royal Oakjának lünettája. Innen kapta a nevet ez a különleges óra.

Két évre a Royal Oak bemutatása után ismét egyedi órát alkotott. 1974-ben a Patek Philippe is megkísérelte a Royal Oak sikerét átvenni. Megbízták Gentát egy szintén acél luxus sportóra tervezésével. Az együttműködés eredménye lett a gyűjtők Grálja a Nautilus. A Nautilson is jól látható Genta stílus jegyei. A nyolcszögletű kör és speciális tok kialakítás. A Nautilust az oldalán található két jellegzetes és harsány stíluselem fül tartja össze, ezeken a füleken az óra hosszában csavarok mennek át amelyek a rögzítik a tok alját és tetejét.

Az IWC sem nézhette tétlenül az új szegmens térhódítását és Ők is megbízták Gentát, hogy tervezzen nekik is luxus sportórát. Genta megint maradandót alkotott és a Da Vinci után az IWC újabb Gerald Genta modellel lett 1976-ban gazdagabb, az Ingenieur SL Jumboval (ref. 1832).

Létrejött a Genta féle nagy hármas:  Royal Oak- Nautilus- Ingenieur. Minden óragyűjtő vágya, és mindenféle órás toplista örök szereplői.
Az eredeti Genta féle terveket a letisztult számlap, a mértani játék a tokkal és a masszív forma ellenére vékony- könnyed megjelenés, az integrált egyedi megoldású fémszíj jellemezte.
A ma ismert Royal Oak, Ingenieur és Nautilus is a Genta tervek tovább gondolása, néhány esetben, mint a Royal Oak Off Shore széria már-már megcsúfolása.

1977-ben Genta fáradhatatlan zseniéjének bizonyságául megalkotta a Bulgari felkérésére a Bulgari-Bulgari-t amely a Bulgári márka bestsellerré vált hosszú évtizedekre és amely formai megoldása mindmáig a Bulgari névjegye lett.

A hetvenes években a pletykák szerint az IWC-vel dolgozott még néhány modellen, de a pletykákról egy kicsit később beszélünk.

Szintén a 70-es évek végén találkozott Genta a Seiko legendás tulajdonosával Reijiro Hattorival aki azt az ötletet adta Gentának, hogy kezdjen saját óramárkát csinálni, Gentának ekkor már meg volt a cége és 1969-óta a Gerald Genta név brandként üzemelt de saját órát ezen a néven nem próbált még árulni.
Ekkor a Seikonak is tervezett Genta egy nagyon kis számban kiadott órát.

A 80-as évek Gentánál az elért sikerek miatt művészileg egy szabadabb bátrabb korszakot nyitott, a korszak amúgy is kedvezett új anyagaival és designjával a kísérletező kedvnek, Genta elindította saját márkáját aminek formai megoldásaival finoman fogalmazva nem a nagyközönség tetszését kívánta kivívni.
Ebben a korszakban tervezte az Omegának a Seamaster Polaris Titan-t (1982), a Cartiernek Ő végezte el akkor már harmadszor felfrissített örök divatos Pashájának az aktuális finomításait (1985). Saját márkanév alatt is szép számban jöttek ki órái, 1988-ban a mind a mai napig több ráncfelvarrás után is gyártott GEFICA modellje.



Ebben az időben szeretett bele a 90-es évekre és később a Genta modellekre oly jellemzővé vált retrográd mutatókba, a képregény figurákba. Brunei szultánja rendelt tőle egy Walt Disney figurával díszített órát. A retrográd mutató, ugró óra kijelzés és a képregényfigura keresztezéséből születek Genta 90-es évek közkedvelt, vidám és játékos szupermodelljei.



Genta egyébként nagy számban egyedi megrendelésre is készített egyedi órát, mint ahogy az első Mickey egeres óra is a szultánnak készült.

1994-ben mutatta be a technikailag és árával is sokkoló Grand Sonnerie modelljét, ami akkor a világ legkomplikáltabb órája jelzőt kapta meg.



1998-ban a Gerald Genta céget és brandet megvásárolta Bulgari, ettől kezdve a Gerald Genta név nem járt együtt a Genta féle tervezéssel, a Genta nevet a Bulgari használhatja, és használja is. Azóta a Bulgarit megvásárolta az LVMH. A Genta név ma már csak a Genta féle Desig hommage lett.

Genta a cégeladás után hobbijának a festészetnek élt, de hamar megunta a tétlenséget és 70 éves korában megalapította a második keresztneve alapján a Gerald Charles márkát, saját óráit ezen a márkanév alatt mutatta be, egy egészen új eddig rá nem nagyon jellemző ovális formavilággal.
Genta egy teljes és tökéletes életművet hagyott maga után. A Genta név és design annyira legendássá vált az óragyártás és a gyűjtők világában, hogy hamar megjelentek a Genta designra hasonlítani akaró, vagy hasonlító modellek, és hamar megjelentek a pletykák is arról, ez vagy az a modell Genta tervezés. 
Ezeket a pletykákat maguk a gyártók sem akarják elhessenteni, hiszen a Genta névvel való együtt említés csakis presztízst növel.
Genta annyira termékeny tervező volt, hogy lehetetlen összeszedni minden tervét, ez is megkönnyíti a pletykák terjedését.

Megpróbáltam összegyűjteni azon márkákat akik ilyen módon hírbe keveredtek és háromféle csoportba szedtem őket,
1. akiknek biztos tervezett de nem tudni, hogy melyik modelljét:
Benrus, Timex, Grand Seiko

2. azon modellek akikről suttogják, hogy Genta modellek de nincs rá bizonyíték, hogy valóban azok lennének, (szinte biztos, hogy nem Genta modellek):
Rolex Oysterquartz, IWC Yacht Club II, IWC Polo Club, IWC Golf Club, Omega Seamster Professional, Omega Marine Chronometer, Omega Speedmaster Lobster, IWC Da Vinci Grande Complication, Patek Philippe Ellipse

3. azon modellek amikre azt mondják, hogy Genta tervezte, de bizonyosan nem az Ő műve:
Vacheron Constantin 222 és az Overseas, Omega Constellation Manhattan és az utódja a ’95.
Ez utóbbi modelleknél érdemes megemlíteni a designert, hiszen Ők is tervező zseninek számítanak.
A Vacheron Constantin 222-t a legtöbb gyűjtő a nagy hármas mellett emlegeti, mint a Genta életmű nagy négyese, és valóban beleillik a sorban minden paraméterével, de 222-t nem Genta tervezte, hanem a fiatal Jörg Hysek.


Az Omega Constellation Manhattan és annak utódja a ’95 (áttételesen a Double Eagle is), megjelenésében sugallja, hogy Genta munkája is lehetne, minden bizonnyal Gerald Genta is büszke lenne rá, hiszen valóban tökéletes esztétikai élményt kínál a Genta féle mértani játékkal, de ezt a modellt sem Ő tervezte hanem Carol Didisheim.


Megérdemli ez a két tervező és modelljeik, hogy megemlítsem illetve bemutassam a munkájukat, hiszen kitűnően jelzi, hogy milyen egy óra ha „Gentás” és mekkora hatással volt Genta az óraiparra és a tervező társaira.

Érdemes tudni, hogy a Genta tervezésű órák nem minden esetben jelentették, hogy annak minden porcikáját Gerald Genta tervezte. Genta már nagyon korán tervező gárdában dolgozott és a cégében a 90-es évekre több százan dolgoztak. Jellemző az iparra, hogy már a 60-as években az Omegánál külön designer dolgozott a számlap indexek tervein.

Néhány Genta által festett óra terv:










 Mr. Gerald Genta (1931-2011)

2011. augusztus 5., péntek

Operation Luminox, ahogyan a legendák születnek

Az Online óravásárlásnál csak az Offline óravásárlás a nagyobb élvezet:)
Főleg ha az ember közel 40 évesen a bátyjával ruccanhat ki a vasfüggöny mögé Bécsbe, hogy COCOM listás hadászati eszközt, egy Luminox órát szerezzen be.
Ahogy a hobók mondják úton lenni az élet, megérkezni a halál. Nekünk sem az óravásárlás volt a lényeg hanem, hogy úton- és együtt legyünk. Letegyük a napi nyűgöket, beszélgessünk, Nord-See-t együnk, és ne érdekeljen bennünket, hogy amíg mi utazunk addig a világ tőzsdéin 2,5 ezer milliárd dollár tűnt el.

Nekünk küldetésünk van.
Bátyám pár héttel ezelőtt a segítségemet kérte, hogy ajánljak valami komoly katonai/taktikai órát, amely ajándék lenne egy erre fogékony embernek, aki mind a mai napig magas rangban szolgál. Nem volt nehéz szállítani a tippeket, mert szeretem a katonai órákat, az antikokat és az újakat is egyaránt.
Három márkát ajánlottam, a Marathont, a Trasert és a Luminoxot.


Én magam nehezen tudtam, volna a Traser és a Luminox között választani, mert a technológia és néhány fazonjuk is elég hasonló, a Marathon hozzájuk képest ózsdinak tűnik, mert az egy régebbi katonai iskolát képvisel. Szerencsére nem nekem kellett választani, és a bátyám hamar megnevezte a Luminox Navy Seal Blackout-ot. Amely jó választásnak tűnt akkor, és mint kiderül később is.



A beszerzése az órának mindenféle okból húzódott, az ajándékozás pillanata ellenben vészesen közelgett. Az utolsó pillanatban pedig, hogy biztosra menjünk jött az ötlet, hogy menjünk ki érte Bécsbe, mert ott biztos, hogy van.

Az a néhány rövid boldog év amikor azt hihettük, hogy Magyarországon is meg lehet mindent kapni, hamar elszállt. Először csak a német bio-tökmagolaj tűnt el a Kaiser's-ből, aztán a Toblerone íze lett más, mint Bécsben. Most pedig már megint mindenért ki kell menni, ha a netes rendelés valamiért nem megoldás.

Levélváltás történt az Osztrák disztribútorral aki megnyugtatott bennünket, hogy mehetünk, mert van raktáron.

Egy kis keringés és néhány eredménytelen vásárlási kísérlet után, felkerestük a disztribútort, hogy nehogy a misszió sikertelen legyen. Az Osztrák disztribútor egy öreg raktár/depo telephelyen került elrejtésre, és amennyire lehangoló volt kívülről a bolt, annyira megnyerő volt belülről.





Az üzlet nem kifejezetten órás bolt volt, Luminoxon kívül más órát nem is forgalmaztak, ellenben minden mást amire egy becsületes katonának szüksége van azt itt megvásárolhatja. A termékekből hamar leszűrhető volt, hogy ez nem olyan, mint az itthon található military/horgász boltok. Az összes termék igen jó minőségű, profi cucc volt, amelyeken látszott, hogy az osztrák hadseregnél kerültek rendszeresítésre.

A Luminox választék teljesnek tűnt és láthatólag komolyan foglalkoztak vele.


  Végignéztük a kínálatot, de nem tántorított el a bőség minket az eredeti tervtől a Navy Seal Blackout-tól. Egyedül az okozott tanakodás, hogy láttunk egy olyan Blackout-ot a vitrinben ami nem található sem a neten, sem a luminox katalógusban. Egy címer volt a számlapján:







Rövid tanakodás után úgy döntöttünk, hogy az MP (Military Police) feliratosat vesszük meg. Szóltunk a hölgynek, hogy akkor abból kérünk egyet. Ekkor kérte tőlünk a Militärstreife igazolványt, mert csak annak ellenében adhat el belőle. Ekkor, mint vadászaton lévő óragyűjtő, megéreztem a vér szagát. Éreztem, hogy ez az óra akár gyűjtői ritkaság is lehet/lesz. Amit itt és most meg kell szerezni.





Első próbálkozásra elmondtuk a hölgynek, hogy egy Magyar kollégának (mármint az MP-k kollégája) vinnénk ajándékba, a hölgy eltűnt az irodába, hogy megkérdezze a főnökét. Addig nézegettük a sima Blackout-ot. Volt a boltban egy nagyon jópofa zseblámpával egybe épített csőből készült kézi sötétkamra, ami azt a célt szolgálta, hogy nappali fényben is ellenőrizhető legyen a Luminox-ok különleges tulajdonsága, az LLT technológia (Luminox Light Technology), amely sokkal tartósabb és erősebb világítást garantál, mint a hagyományos technikák.






Időközben visszajött a főnök és kijelentette, hogy nem adhat el MP-s órát csak igazolvány ellenében, mivel nálam elég sok fényképes igazolvány van mindig, adtam neki néhányat, hátha megelégszik vele, de nem hatotta meg egyik sem. Egy utolsó gyenge próbálkozás volt még részünkről ami ugyanúgy lepattant az eladókról és a főnökről. Akkor már csak azt akartam, hogy vegyék ki legalább a vitrinből, hogy pár jó képet csinálhassak róla, de már ezt sem teljesítették.
Ekkor visszatértünk az eredeti feladathoz és megvettük a sima Blackout-ot.

 
 Magáról az óráról néhány adat:
44mm carbon erősítésű műanyag tok, egy irányba forgatható, műanyag búvár lünetta, 200 méterig vízálló (20 atm),edzett ásványi üveg. RONDA 515 HH6 kvarc szerkezet.
15 db. LLT az óra mutatóin, indexein, 1 db. LLT a lünettán 12 óránál.
22 mm-es jelzett gumi szíj.
A gyár az LLT technológiájú világításra 10 év garanciát ad.

Az óra életben is nagyon jól néz ki, a képeken nagyon erős a katonás kisugárzása de valójában akár divatóraként is hordható:


Sajnos ott kellett hagynunk az Osztrák katonai rendőr órát, de nem mondtam le róla örökre.
A kitűzött feladatot teljesítettük, az ölünkbe pottyant lehetőség kihasználása végett mindent megtettünk. Nem rajtunk múlott, hogy nem sikerült.
Vettünk órát és vettünk Toblerone csokit ennél többet nem akartunk.
P.S: Ha valakinek lenne egy osztrák sógora aki véletlenül katonai rendőr akkor dobhatna egy üzenetet:)